fbpx

header

Dani Beograda 2022: Šetnje kroz prestonicu, izložbe, koncerti

beogradski-akvarel-dani-beograda

Manifestacija Dani Beograda 2022, pod sloganom „Beogradu, s ljubavlju“, biće održana od 16. do 19. aprila. Ova manifestacija je jedna od najlepših koja slavi bogatu istoriju i kulturno nasleđe glavnog grada.

 

Sastoji se od istorijskih šetnji kroz Beograd, izložbi, koncerata, kulturnih manifestacija za najmlađe i najstarije. Dodeljuje se i nagrada Grada Beograda najuspešnijim pojedincima u prošloj godini.

 

Program manifestacije Dani Beograda

 

Uoči početka manifestacije, 15. aprila će simbolično biti položeni venci na spomen-obeležje na Kalemegdanu. Na tom mestu je knez Mihailo Obrenović dobio ključeve grada od poslednjeg turskog komandanta Ali Riza-paše, posle čega je Beograd ponovo postao srpski grad.

 

Pripremljen je bogat program za najmlađe u vidu radionica, ali i veliki broj izložbi za ostale građane.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dani_Beograda (@dani_beograda)

 

Šetnje kroz istorijsko nasleđe prestonice su deo programa manifestacije Dani Beograda. Organizovana je šetnja Ulicom kneza Miloša. Tokom šetnje će biti reči o svim pojedinačnim spomenicima kulture, ali i zbog čega je ova ulica zavredela da postane kulturno-istorijska celina.

 

Očekuju se i šetnje Tašmajdanom i Novim Beogradom, šetnja kroz kompleks Astronomske opservatorije na Zvezdari, kao i vođenje kroz zdanje Starog dvora. U planu je i šetnja posvećena jednom od najvećih srpskih prosvetitelja i književnika Dositeju Obradoviću. Tu je i izložba „Nasleđe Beograda kroz objektiv Riste Marjanovića” na kojoj će biti prikazano nepokretno nasleđe grada u periodu od 1936. do 1946. godine.

 

Ove godine biće prikazana i prezentacija projekta „Historikar” koji putem mobilne aplikacije koristi veštačku inteligenciju i proširenu realnost.

 

Korisnici će okretanjem kamere sa mobilnih telefona prema spomenicima i objektima na Beogradskoj tvrđavi biti u prilici da vide prikaz dodatnih informacija o tom objektu, kao i grafički prikaz u realnom fizičkom okruženju.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dani_Beograda (@dani_beograda)

 

Tokom „Dana Beograda”, na Trgu republike biće održana dva koncerta. Na tom trgu će, 17. aprila, sa početkom u 11 sati, biti održano „Dečje beogradsko proleće 2022”. Tada će posetioci moći da čuju splet dečijih pesama posvećen Beogradu, u izvođenju dečijih horova i poznatih solista.

 

Istog dana na Trgu republike će se u 14 sati održati koncert „Pesme o Beogradu”. Biće propraćen dramskim igrokazima o Beogradu, koji će se odigravati između numera, a u čemu će učestvovati profesionalni glumci.

 

Dani Beograda održavaju se od 2003. godine, u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda. Slovenski naziv Beograda prvi put se u istorijskim dokumentima pominje 16. aprila 878. godine, a 19. aprila 1867. simboličnom predajom ključeva iz ruku turskih vlasti. Tada je Beograd ponovo postao srpski grad.

 

Ulaz na manifestaciju je besplatan.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište