fbpx

header

Dan irske književnosti sa piscem Frenkijem Gafnijem

Frenki Gafni

12. marta pridružite se mladom irskom piscu Frenkiju Gafniju, autoru proslavljenog ali i kontroverznog debitantskog romana Dablin sedam (2015), na branču, razgovoru i čitanju u „Krokodilovom centru“ od 11 i 30 časova.

 

Beogradski irski festival: Koncerti, izložbe i filmovi u celom gradu

 

Dan irske književnosti osmišljeni je iz dva dela, jedan počinje u 11.30 do 13.30 u kom se diskutuje o delu “Dablim sedam”, dok drugi počinje od 19.30 i glavna tema je delo “Uliks 100”. Oba dela sačinjena su iz čitanja, branča i razgovora.

 

Frenkijev roman “Dablin sedam” je klasična priča o problematičnom odrastanju i urbana ljubavna priča (nešto između Goodfellas i Love/Hate). Frenki takođe istražuje maternji irsko-engleski (samo jedan od maternjih jezika u Irskoj) za koji smatra da je “ne samo poseban akcenat, već zapravo dijalekt”, ispituje posebnosti i karakteristike našeg načina govora, kao i njegovu evoluciju od prošlosti ka budućnosti.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana (@ireland_eh)

Diskusija o delu “Uliks 100” usmerena je na to da istraži kako se Džojs kretao između pojedinačnog i univerzalnog i zašto je ova knjiga o irskom Jevrejinu sa raznim neobičnim filozofskim, kulinarskim i seksualnim fetišima i dalje važna za svakog od nas. Uliks je univerzalistički manifesto, enciklopedija iskustva, budući da je Džojs smatrao da se univerzalno može otkriti samo kroz pojedinačno. Zbog toga, ne samo da je oživeo jednog jedinstvenog protagonistu, nego se oslonio i na ekscentričnosti njegovog okruženja: grada Dablina.

 

Objavljivanje Puste zemlje T.S. Eliota, Džojsovog Uliksa, kao i Ajnštajnovo osvajanje Nobelove nagrade za fiziku 1922. godine, događaji su koji su označili početak modernizma u nauci i umetnosti. U znak obeležavanja sto godina od ove značajne prekretnice, prikazaćemo dva filma o Džojsovom delu, ali i razgovarati o Uliksu sa dablinskim piscem Frenkijem Gafnijem u Krokodilu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište