fbpx

header

Da li znate šta je NFT? Iskoristite talenat da dobro zaradite

nft

Кonferencija NFT i(li) Umetnost je platforma za susret, upoznavanje i razmenu između umetnika, kustosa, galerista, istoričara i teoretičara umetnosti, studenata i profesora, kao i eksperata za kriptovalute, blockchain tehnologiju, autorska prava. Održaće se 26. marta od 12 do 19 sati u beogradskoj galariji NO Concept.

 

 Filmovi koji su najviše zaradili u 2021. godini

 

NFT mnogi nazivaju najvećim eksperimentom u umetnosti današnjice čija je snažna i brza ekspanzija otvorila brojna pitanja i nedoumice.

 

Organizatori ističu da je cilj konferencije uspostavljanje zajedničkog razumevanja NFT-a, kritičkog razmatranja ove pojave, pravaca razvoja digitalne umetnosti, razvoja karijera umetnika, njihove nove uloge u virtuelnom svetu, kao i potencijalima koji se u tom domenu otvaraju za lokalnu umetničku scenu u globalnom kontekstu.

 

NFT, što znači “non-fungible tokens” je vrsta imovine koja postoji isključivo u digitalnom obliku, a NFT i(li) Umetnost pojavljuje se kao način da se sakuplja digitalni art i kroz dve godine su postali  izuzetno važni za nove umetničke digitalne prakse i trgovinu delima. Učesnici su povezani sa kriptovalutama čija se evidencija čuva i zasniva na Blockchain tehnologiji. Tokom 2021. godine digitalni umetnički radovi u ovom formatu su bili deo Art Bazel Izložbe u Majamiju, a aukcijske kuće poput Britanske Christies su organizovale prve velike NFT aukcije.

 

Program konferencije:

Ivor Jugo

NFT Osnove

Prikaz tehnološkog konteksta iz kojeg su NFTevi nastali i pregled njihovih osnovnih tehničkih karakteristika.

Talk #2
Aleksandar
Matanovi

 

Laka zarada ili laka meta

U potrazi za brzom zaradom, ljudi u kriptosvet često ulaze potpuno nespremni i nezaštićeni.

Talk #3
Vladimir
Trkulja

 

NFT-jevi u službi dece

 

UNICEF već dugo istražuje blockchain tehnologiju u domenu poboljšanja kvaliteta života dece širom sveta. Tokom 2021. godine, načinjeni su prvi konkretni koraci u domenu NFT-jeva. Prva UNICEF-ova NFT kolekcija je kreirana u Srbiji, a nedugo zatim UNICEF-ova inicijativa Giga je napravila do sada najobimniju generativnu kolekciju i rasprodala je u roku od par sati, obezbedivši oko $800.000 za povezivanje škola na Internet. Kako su ove kolekcije kreirane, kako su izgledale kampanje i šta su naučene lekcije, saznaćete tokom ovog predavanja.

Talk #4
Petar
Bogdanović

 

Pregled platformi za trgovinu

 

​Uporedna analiza najznačajnijh platfromi uz objašnjenje osnovnih karakteristika i prikaz parametara po kojima se one izdvajaju od drugih.

Talk #5
Aleksandar Kokotović

 

Kako digitalna svojina menja autorska prava

 

Digitalna svojina garantovana kroz kriptografiju je koncept koji postoji bar nekoliko decenija ali tek poslednjih nekoliko godina vidimo njen potencijal. Ova prezentacija ima za cilj da otvori diskusiju na temu non-fungible tokena i njihove regulacije kao i primene i shvatanja autorskih prava u novonastalom ekosistemu. U drugom delu prezentacije osvrnućemo se na trenutne inovacije i primene različitih vidova samoregulacije kao i potencijale za promenu paradigme shvatanja i ostvarivanja autorskih prava za vizuelne umetnike, ali i potencijalna primena u gejmingu, filmu, muzici i šire.

Talk #6
Daniel Glid
aka
ZEROREZERO

 

Akademski slikar u svetu NFT-a

 

Umetnikova osnovna tumačenja okruženja, izazova i novih učenja tokom 2021. godine kada se zainteresovao za NFT i postavio svoju prvu kolekciju na platformi OpenSea.

Talk #7
Braća Zamurović

 

Dovoljno je reći Dojčin Tutinac

 

Kako mi vidimo NFT kao novi potencijal za plasiranje i prezentaciju fotografije i umetnosti uopšte.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište