fbpx

header

Božićni bazar u Konaku knjeginje Ljubice: Pronađite specifične poklone

Božićni-bazar-Konak-knjeginje-Ljubice

Muzej grada Beograda organizuje Božićni bazar u u Sali pod svodovima u Konaku kneginje Ljubice. Bazar će biti otvoren posetiocima od 6. do 20. januara 2022. godine.

 

Za sve ljubitelje kulture i umetnosti, arheologije i istorije ovo je prava prilika za nova saznanja o bogatoj riznici grada Beograda. Iz bogate palete izdavačke delatnosti Muzeja grada Beograda mogu se kupiti i jedinstveni pokloni za vaše najdraže.

 

Pored knjiga iz oblasti umetnosti, istorije, arhitekture, arheologije i etnologije, zbirke gravira (predstava Beograda koje su nastajale od XVI do poslednjih godina XIX veka) i brojnih šarenih suvenira kao što su magneti i vinčanske figurine, šolje, agende, cegeri i druge sitnice koje upotpunjuju svakodnevnicu, čekaju vas ljubazni kustosi sa zanimljivostima i informacijama o aktuelnostima Muzeja grada Beograda.

 

Svi zainteresovani Božićni bazar mogu posetiti utorkom, sredom, četvrtkom i subotom od 10 do 17, petkom od 10 do 18, nedeljom od 10 do 14 časova. Ponedeljkom je muzej zatvoren.

 

Konak knjeginje Ljubice

 

Konak kneginje Ljubice jedna je od malog broja sačuvanih zgrada iz vremena prve vladavine kneza Miloša Obrenovića. Građen je u periodu 1829–1831, po planovima i pod rukovođenjem Hadži Nikole Živkovića, zvaničnog kneževog graditelja.

 

Zamišljen je da bude reprezentativni dvor srpske vladajuće dinastije Obrenović. Međutim, zbog blizine Turaka knez Miloš je malo boravio u njemu. Svoju primarnu namenu Konak je ostvario tokom prve vladavine kneza Mihaila (1839–1842), kada je služio kao njegova rezidencija.

 

Nakon proterivanja Obrenovića iz Srbije (1842) zgradu su u narednih sto trideset godina koristile i uređivale različite državne institucije. Sedamdesetih godina 20. veka uprava grada Beograda odlučila je da zgrada Konaka, u skladu sa svojim istorijskim, umetničkim i spomeničkim nasleđem, dobije novu namenu i postane muzej.

 

Posle sanacije i rekonstrukcije zgrada je 1980. ušla u sastav Muzeja grada Beograda. U septembru iste godine otvorena je stalna muzejska postavka „Enterijeri beogradskih kuća 19. veka“.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište