fbpx

header

Bike chic u Beogradu: Vožnja za Svetski dan bicikla

Bike-chic-voznja-bicikl-2022

Povodom proslave Svetskog dana bicikla organizuje se Bicikl šik vožnja – Bike chic – na Trgu Republike.

 

Ruta ide preko Novog Beograda, dela grada poznatog po velkom broju poslovnih centara. Tu će se promovisati bicikl kao idealno prevozno sredstvo za odlazak na posao, do škole, fakulteta ili za večernji izlazak.

 

– Poslodavcima želimo da poručimo da briga o zaposlenima podrazumeva obezbeđivanje uslova da se na posao dođe najzdravijim prevoznim sredstvom. Donosiocima odluka da briga o građanima i građankama podrazumeva ulaganje daljih napora u razvoj razumne biciklističke infrastrukture i realizaciju planiranih biciklističkih staza – kažu iz organizacije.

 

Pozivaju učesnike da se obuku šik, onako kako bi išli na poslovni sastanak, ali i u večenji izlazak ili u pozorište. Cilj manifestacije je da se pokaže da vožnja bicikla nije aktivnost koja zahteva specijalnu sportsku opremu. Želja je da se ukaže da postoje bezbedni uslovi za vožnju, biciklističke staze, mirniji saobraćaj i manje motornog saobraćaja na ulicama.

 

Bike chic vožnja je u petak, 3. juna, od 17 časova na Trgu Republike.

 

Bike-chic-voznja-bicikl-2022

 

U događaju Bike chic će učestvovati i visoki predstavnici UN Srbija, Ambasade Kraljevine Holandije i Ulica za bicikliste, a medijima će biti omogućeno snimanje njihovih izjava pred početak vožnje.

 

Bike chic: O biciklizmu i Svetskom danu bicikla

 

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2018. proglasila 3. jun za Međunarodni dan bicikla. Time je prepoznala značaj ovog prevoznog sredstva i njegov doprinos postizanju Ciljeva održivog razvoja. Međunarodni dani su prilika da se poveća informisanost o određenim pitanjima i da se pozove na akciju, i to je upravo ono što se ovde radi.

 

Bicikl se kao prevozno sredstvo koristi već više od 100 godina. U Holandiji, biciklizam je procvetao 70-ih godina kao odgovor lokalnih vlasti na naftnu krizu. Promena je počela otvaranjem ulica za bicikliste nedeljom u svim ulicama. Sada, 50 godina kasnije, broj biciklista u Holandiji premašuje 22 miliona.

 

Jedan od proverenih obrazaca za razvoj biciklizma kao prevoznog sredstva jeste razvijanje biciklističke infrastrukture u gradovima. Iako Beograd nije Amsterdam, jer je brdovit u odnosu na holandske ravnice, morfologija terena ne mora da bude prepreka. Naime, od početka razvoja biciklističke infrastrukture u Holandiji, kao i pružanjem benificija biciklistima, vidi se jasan porast ovog nazdravijeg vida transporta u svakodnevnom životu.

 

Predrasuda da je bicikl prevozno sredstvo za siromašne je prevaziđena. Bicikl je ipak najpopularnije prevozno sredstvo u najbogatijim državama Evrope. A da se biciklima ne služe samo sportisti govori i trend Cycle chic.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište