fbpx

header

Biblioteka grada Beograda obeležila 91. rođendan

biblioteka-grada-beograda-2022

Biblioteka grada Beograda obeležila danas je obeležila 91. rođendan u čitaonici Odeljenja umetnosti. Dodeljene su i nagrade “Marija Ilić Agapova“, “Gligorije Vozarović“ i “Čitalac godine“.

 

– Aktivnosti i nagrade koje Biblioteka dodeljuje imaju veliki značaj za kulturu jer je svaka biblioteka jedan mali hram kulture – izjavio je sekretar za kulturu grada Beograda Ivan Karl.

 

Karl je dodao da je lep dodatak Biblioteci i dodeljivanje književnih nagrada “Beogradski pobednik“ i “Dušan Radović“. On smatra da će nagrade brzo postati značajne, kao i da se od ove godine prvi put dodeljuju.

 

Pomoćnica ministra za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju Danijela Vanušić istakla je da BGB ima izuzetan značaj za kulturni život Beograda i cele Srbije.

 

– Ne postoji mnogo biblioteka u regionu koje se mogu pohvaliti fondom od preko 1.800.000 jedinica smeštenih u 70 objekata – istakla je Vanušić.

 

Vanušićeva navodi da je bogat književni fond samo jedan od uslova za ispunjavanje misije i uloge koji biblioteka ovakvog tipa i obima treba da ima.

 

– Biblioteka je uspela da dragocenu baštinu koju čuva oplemeni brojnim aktivnostima i dešavanjima. Posvećenost i briga za kulturno nasleđe uz profesionalni pristup i savremene trendove pokazali su se kao dobitna kombinacija za negovanje stare i privlačenje nove publike – rekla je Vanušić.

 

Nagrada “Gligorije Vozarović“ za najboljeg izdavača u 2021. godini pripala je Izdavačkoj kući “Pčelica“.

 

U obrazloženju žirija navodi se da ta izdavačka kuća objavljuje njaznačajnije srpske savremene pisce za decu. Takođe, otvara svoja vrata mladim autorima i ne zapostavlja nova objavljivanja klasičnih dela iz te oblasti. Navodi se da time iskazuje posebnu brigu za negovanje naše nacionalne tradicije.

 

Nagradu “Marija Ilić Agapova“ za najboljeg bibliotekara u Beogradu za 2021. godinu dobio je pomoćnik direktora Biblioteke grada Beograda Marjan Marinković.

 

Povelju za izuzetan doprinos promociji knjige, čitanja i aktivnosti BGB dobio je šef Deska kulture Radio Beograda Ranko Stojilović. Stojilović je rekao da ova institucija kontinuirano prati rad Biblioteke i da “svaki njihov susret donosi veliki dar njihovim slušaocima.“

 

Nagradu za čitaoca godine, koja se dodeljuje deci do 14 godina, dobila je Emilija Spasenović. Emilija je otkrila da je u 2021. godini pročitala čak 201 knjigu.

 

Vlasnik i osnivač Izdavačke kuće “Laguna“ Dejan Papić primio je nagradu za izdavača najčitanijeg stranog autora u 2021. godini.

 

– Najčitanija knjiga u 2021. godini bila je “Moja baka vam se izvinjava“ Frederika Bakmana. On je trenutno najpopularniji strani autor u Srbiji“, ispričao je Papić . Dodao je da je ovo Bakmanovo delo “očigledno izdržalo test vremena.“

 

Obeležavanju 91. rođendana Biblioteke prisustvovala je i direktorka ove ustanove Jasmina Ninkov. Za muzički program angažovan je džez saksofonista Jovan Maljoković i Balkan salsa bend.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište