fbpx

header

Beogradski tango maraton: Osetite čari strastvene igre

Najboljii način da se oprostimo od zime i spremno dočekamo leto su tri dana tango radosti, koji će se ove godine održati u Tango Naturalu kao i poslednjih osam godina u Beogradu.

 

Ida Prester & Lollobrigida zakazali i drugi koncert

 

Ovaj događaj trajaće od 11. do 13. marta, mestu koje je bilo domaćin brojnih milonga i drugih događaja, gde su stasale mnoge generacije plesača ove strastvene igre koja je nastala u dalekoj Argentini.

 

Lokal se nalazi u centru grada, 15 minuta hoda od pešačke zone i Trga Republike, u ulici Resavska 28.

 

Ovo je originalno bio ples improvizacije koji je kombinovao ritam i pokrete nekoliko ranijih muzičkih i plesnih tradicija. Najupečatljiviji trag su ostavili „candombe“, argentinska verzija plesa robova iz Afrike, koje su doneli u luku Buenos Ajresa.

 

Drugi izvor je bila kubanska „habanera“, mešavina francuskih, kolonijalnih kontradanse sa afričkim uticajem. Elementi kubanske habanere i evropske polke su se spojili u lokalni argentinski ples „milonga“. Milonga je prvobitno bila pesma puna improvizacije koju su pevali payadores ili folk pevači argentinskih stepa, pampasa. Kao ples, postala je popularna među kompadritosima, na ulicama Buenos Ajres-a 70-ih godina 19. veka. Neki istoričari veruju da su upravo ovi kompadritosi improvizovali i imitirali pokrete crnačkih candombe igrača i spojili ih u milonge, koje su i stvarale prve note kasnih 1870-ih.

 

Dva trenutno najpopularnija stila su Balrum (engleski) to je jedini standardni ples latinoameričkog porekla i argentinski.

 

Argentinski tango ima takođe nekoliko podstilova. Danas su dominantni „salonski tango“ i „tango milongero“ odnosno milonga, a to je upravo ono što ćete načiti na radionici.

 

DJ ekipa, koja će nam doneti prizvuk balkanskog i mediteranskog tanga, i naterati vas da plešete bez prestanka tokom 30 sati događaja, dobro su poznati svima onima kojima ovo nije prvi put da učestvuju: Frančesko Ćeski (Berlin), Sonja (Beograd), Luka (Podgorica), Điki (Beograd), Jelena (Beograd).

 

Događaj će se odvijati na nivou plesne grupe, a broj mesta je ograničen na 120 plesača.

 

Raspored:
Petak: 18:00 – 00:00
Subota: 12:00 – 00:00
Nedelja: 12:00 – 00:00

 

Cena učešća se kreće od 55 EUR / 45 EUR za sve plesače koji su trenutno članovi Tango Natural škole, one koji su podržali Tango Natural donacijama u vreme pandemije Covid-a i one koji su ostavili kotizaciju za Belgrade Tango Encuentro 2020. za sledeće izdanje događaja. Organizatori napominju da hrana nije uključena u cenu.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište