fbpx

header

Beogradski irski festival: Koncerti, izložbe i filmovi u celom gradu

Beogradski-irski-festival-2022

Beogradski irski festival biće održan od 11. do 20. marta na nekoliko lokacija u prestonici Srbije.

 

Revija filmova „U susret Festu“ u Jugoslovenskoj kinoteci

 

Direktor BIF-a Jas Kaminski rekao je da je teško poverovati da prošla dekada otkako su čistog srca i puni entuzijazma, krenuli sa Beogradskim Irskim Festivalom jedne hladne nedelje 2013. godine.

 

– Od tada, imidž Irske u Srbiji i Srbije u Irskoj podignut je do vrtoglavih visina, što nas čini podjednako srećnim i ponosnim. Beograd, sa svojim vlastitim Keltskim korenima, prigrlio je irsku kulturu i učvrstio veze između dalekih severozapadnih i južnoistočnih kvadranata Evrope. Stoga nam je velika čast i zadovoljstvo što čitavu deceniju slavimo irsku kulturu svojim fascinantnim programom – naglašava Kaminski.

 

Program za Beogradski irski festival

 

Od 1. marta počinje izložba fotografija „Rebel Song: Faces Of Irish Music“. Autor iste je čuveni muzički fotograf Endru Katlin, a izložba će biti postavljena na otvorenom prostoru Savamala Promenade.

 

Bogat program Festa: 88 filmova u 6 programskih celina

 

U istoimenoj knjizi, Katlin je objavio fotografije najistaknutijih irskih muzičara. Neki od njih su Bono, Šinejd O’Konor, Bob Geldof, Liam O’Maonlai, Šejn Mak Govan, Fili Linot i Rori Galager.

 

 

Poznata irska umetnica i ilustratorka Holi Pereira 7. marta kreće sa pravljenjem velikog murala u ulici Maršala Burjuzova 16. Time odaje priznanje svim ženama i njihovim veštinama. Kao inspiraciju za mural, Holi je uzela tkanje pirotskog ćilima.

 

Zvanični program počinje 11. marta fantastičnim miksom filmova, dobre muzike i tribina. Centralni događaj je koncert benda Hothouse Flowers, koji se održava 18. marta u Bitef Art Caffeu.

 

Festival Dok #4: Projekcije 20 dokumentarnih filmova 

 

Filmski program „Irish Film Week“ sadrži nagrađivane dokumentarce o Filiju Linotu i Dejmijanu Dempsiju, Julišes 100 i Faith & Branko. Očekuje se i čuveno „ozelenjavanje“ palate Albanija, Mosta na Adi, Hotela Moskva, Brankovog mosta i fontane na Slaviji.

 

Takođe, uz ragbi utakmice između Irske i Engleske i Irske i Škotske, nema sumnje da festival nudi odličan program za poštovaoce irske kulture na Dan Svetog Patrika.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište