fbpx

header

Oslikava se veliki mural u Maršala Birjuzova, razlog je fenomenalan

mural

Reporter Rebelgrade naišao je na početak radova na oslikavanju murala u Maršala Birjuzova 16 u Beogradu. Slikarska četkica je poverena irskoj umetnici Holi Pereiri i ona je trenutno u kranu pri vrhu fasade počela da oslikava motive sa srpskog ćilima.

 

Izuzetne žene Srbije na muralima širom zemlje

 

 

Od vozača krana JKP Javno osvetljenje, saznali smo da će muralistkinja iz Irske danas biti do 15 časova, da će ovaj veliki zid oslikavati do 20. marta i da je za potrebe ovog poduhvata Beogradski irski festival (BIF) iznajmio savremeno vozilo sa dizalicom.

 

 

Nije se slučajno baš danas, na Međunarodni dan žena, startovalo sa oslikavanjem murala, jer pored toga što ovim radom proslavlja ženski rad, Holi ukazuje i na važnost tradicije usmenog prenosa znanja i priča, koji su bitna zajednička osobina svake narodne kulture (a posebno irske i srpske narodne kulture).

 

 

Mural predstavlja devojku kako tka pirotski ćilim. Uticaj lokalnih motiva može se prepoznati u formi zvezde na pozadini, kao i simetričnoj cvetnoj borduri. Na taj način, umetnica ostvaruje živopisan i šarolik kontrast sa gradskim okruženjem, istovremeno odajući počast često zanemarenoj ulozi koju su žene imale, i imaju, u svim društvima kroz istoriju.

 

 

Holi Pereira je ilustratorka i muralistkinja iz Dablina. Diplomirala je na Nacionalnom koledžu za umetnost i dizajn 2004. godine, smer likovnih umetnosti. Njen rad obuhvata raznovrsne umetničke discipline, uključujući ilustraciju, animaciju, dizajn slova i mural. Oslikala je brojne murale u Irskoj, uključujući i dobro dokumentovani „Yes for Repeal” iz 2018. godine u gradu Dan Liri. Tokom 2019. oslikala je prostor Milenium studija Irske nacionalne galerije. Njen trenutno poslednji rad nalazi se u event space-u kompanije Google u Dablinu.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište