fbpx

header

„Beograđanke traže šal od kozje dlake koji se provlači kroz prsten“

Ruska romansa “Ivuška” začula se u Knezu i na trenutak usporila užurbani korak reportera Rebelgrade. Pesma o svitanju zlatne zore iznad reke i brezi odjeknula je iz na trenutak otvorenih vrata galerije Progresa. Ugledavši šarenilo ruske umetnosti u velikom izlogu, bilo je jasno da je to tradicionalni Festival srpsko-ruske kulture.

 

 

Ova manifestacija predstavlja izložbu dela dekorativne i primenjene umetnosti narodnih stvaralaštva i zanata iz Rusije, pa se tu svašta može pronaći, najpre ono tipično za zemlju stepa, balalajki i tundri – ručno oslikane drvene babuške i kutijice, krznene šubare, vunene čarape, pravoslavne ikone, nakit i šnale, a naposletku i svileni šalevi i marame.

 

Svaka gospođa za štandom ponosno nudi i pokazuje svoju robu, ističući pritom da je Festival srpsko-ruske kulture za svakoga ko voli lepe stvari, a posebno za one koji poštovaoce Rusije.

 

-Iz Peterburga smo doneli narodne rukotvorine, vrlo upečatljive, ovo je sve čisti ruski stil. Srbi najviše kupuju babuške (matrjoške), tople krznene šubare, vunene marame i nakit od kamena sa Urala – kaže Jelena Mjalk. Upitana kako se prodaju babuške sa likom Putina, kaže da idu odlično, jer je predsednik Rusije i u Srbiji veoma popularan.

 

 

“Beograd ima dame koje traže ovako nešto”

 

Druga gospođa pokazuje ručno izrađene cvetne marame, pa orenburške marame od kozje dlake, lagane kao perje. Kaže da ovakve šaleve ima svaka ruska dama, da su veoma prijatni i izuzetno topli, iako retkog veza. Objašnjava da se orenburški šalevi i ogrtači mogu provući kroz prsten, što govori o suptilnosti niti…

 

Cvetne marame stoje na udarnom mestu, ističu da su takođe ručno izrađene. Objašnjavaju da je reč o robi koja se nabavlja na samo jednom mestu u Podmoskovlju, te da je proces tkanja i pravljenja izuzetno složen, ali i da je ovaj komad svilenog asesoara večan. Dok demonstriraju pokazujući etiketu sa serijskim brojem, rese i porub, ističu da je ovakva marama, najneverovatnijih cvetnih dezena, za svaku damu.

 

 

Udruženje narodne umetnosti i zanatstva Sankt Petersburga i Lenjingradske Regije „NVO Dvorana Zanata”, uz pomoć Ambasade Rusije u Beogradu, Turističke organizacije grada Beograda, srpskog odeljenja Međunarodnog javnog fonda „Jedinstva pravoslavnih naroda”, Nacionalnog saveta Ruske nacionalne manjine u Srbiji, u saradnji sa udruženjem za očuvanje tradicije zanatstva i umetnosti „Nasleđe”, organizuju Festival srpsko-ruske kulture, u periodu od 07. decembra 2021. do 07. Januara 2022. godine.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište