fbpx

header

Astronomska opservatorija u Beogradu – posetite je!

Astronomska opservatorija u Beogradu, Volgina 7 (opština Zvezdara) otvorena je za posetioce od subote 28. maja 2022. godine.

 

Dođite na „Piknik“ ispred MSU!

 

Termini stručnog vođenja su u 11 i 13 časova. Posete se, zbog ograničenog broja mesta, zakazuju na mejl posete@aob.rs.

 

Kompleks Astronomske opservatorije na Zvezdari, koji je projektovo češki arhitekta Jan Dubovi, formiran je u periodu od 1930. do 1932. godine. Za to vreme predstavljao je najsloženije arhitektonsko-urbanističko rešenje do tada realizovano u Beogradu. Jezgro Astronomske opservatorije čini Upravna zgrada oko koje su raspoređeni, međusobno povezani, paviljoni i objekti sa astronomskim instrumentima.

 

Astronomska opservatorija u Beogradu je jedna od najstarijih aktivnih naučnih ustanova ne samo kod nas, već i na prostoru Jugoistočne Evrope. Zbog svog posebnog značaja za naučni, kulturni i društveni razvoj Beograda i Srbije, proglašena je 2001. godine za spomenik kulture. Zbirka starih astronomskih instrumenata Astronomske opservatorije, koju čine 43 instrumenta i mašine, Rešenjem Muzeja nauke i tehnike iz 2015. godine, utvrđena je za kulturno dobro tehničke kulture.

 

astronaut

Foto: Pixaby

 

Posetioci prilikom obilaska mogu da vide Upravnu zgradu, muzejsku postavku starih astronomskih instrumenata, biblioteku izuzetne naučno-stručne i arhitektonske vrednosti, Veliki refraktor, najveći teleskop te vrste na Balkanu i Mali refraktor.

 

U biblioteci Opservatorije posetioci će moći da čuju kratko predavanje „Astronomska opservatorija kroz istoriju“, predavač Vesna Mijatović (bibliotekar i koordinator Muzeja astronomije u osnivanju).

 

Mr Nenad Milovanović, saradnik Astronomske opservatorije, odgovaraće na stručna pitanja iz oblasti astronomije.

 

Mesto okupljanja je Plato ispred glavnog ulaza u Upravnu zgradu, a ulaz je slobodan.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište